Dveře (9) Kování a kliky (24) Příslušenství ke dveřím (7) Novinky (6) Inspirace (7)

10 + 1 odpovědí, jak vybrat dveřní kliku.

Zadejte Váš mail a stáhněte si PDF knížku zdarma. Více o kníze najdete zde. Zároveň díky stažení získáte přístupy ke speciální akcím, které jednou za čas zasíláme.

 

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Jak ideálně zabezpečit vaši domácnost

Věděli jste, že i přes to, že Češi investují do zabezpečení svých domácností nemalé částky, to nejzákladnější a vlastně i nejméně nákladné zabezpečení často přehlížejí? Ano, jedná se o zabezpečení vstupních dveří, které totiž neodolá nájezdu lupičů zpravidla ani 5 minut. 

Odemykání dveří paklíči patří mezi nejzákladnější lupičskou "dovednost", která se dědí již několik století. No a pak se není co divit, že ji lupiči dovedli téměř k dokonalosti. Většina zámků, které se v Česku pro zabezpečení domácností používají pochází z patentu, který byl registrován před více jak 200 lety. Jedná se o klasické zámkové vložky, které využívají systém kolíčkových stavítek (kolíčkové vložky), které dokáže otevřít i úplný "zloděj amatér". Přesto tento typ vložek využívá stále většina českých domácností. Důvodů může být více...nízká cena, neochota inovace a také to, že zámky na svých domech a bytech jsme zvyklí měnit jen několikrát za život.

Pokud se chceme nájezdu lupičů bránit je dobré vědět jaké techniky a jaké náčiní používají.

 

Bumping

Česky můžeme tuto metodu nazvat také "žďuchnutí". Jedná se o velmi tichou a nedestruktivní metodu využívající konstrukční nedokonalosti kolíčkových vložek. A jak moc je otevření dveří touto metodou snadné? Stačí univerzální klíč, úderem do klíče dojde k chvilkovému odskočení stavítek do vyrovnané polohy a zloděj již odemyká zámek běžným způsobem. Zloděj navíc po sobě dokáže i zamknout. A hádejte se pak s pojišťovnou, že ke kráděži došlo násilným vniknutím do bytu.

 

Planžetování či vyhmatání

Stejně jako bumping i tato metoda je nedestruktivní. Zloděj vsune do zámku pružný kovový napínák, který tlačí na bok cylindru, planžetou pak zatlačí stavítka do jejich krajní pozice. Dojde k mírnému vychýlení a stavítka se nevrátí do své původní pozice, v tuto chvíli jde již zámek otevřít klasickým způsobem.

 

Odvrtání nebo vytržení

Jak již název vypovídá, tato metoda již destruktivní je a zloději ji využívají u složitějších zámků, kde již nelze využít výše popsané metody. Odvrtaný zámek již nespňuje svou funkci a dveře jdou snadno otevřít. Stejně tak vytržení, kdy zloděj využije páku nebo tah.

 

Je 100% ochrana možná?

Již "drobná" investice do bezpečnostní zámkové vložky (splňující evropskou normu EN 1303) může posílit ochranu vašeho majetku o několik tříd. Ideální je ale kombinovat několik na sobě nezávislých bezpečnostních systémů. Pokud přidáte dostatečně odolné dveře a kování máte z poloviny vyhráno.

   

 

Ideální způsob zabezpečení

Hlavním faktorem je sjednotit bezpečnostní třídy dveří, kování a cylindrické vložky. Maximalizujete tak všechny ochranné prvky a toto sjednocení je také jedním z požadavků pojišťoven. 

Příklad:

Tímto sjednocením bude již vniknutí do vašeho bytu pro zloděje velmi komplikované a rozhodně nebude tiché. 

   

 

Máte dotazy nebo potřebujete poradit? Bez váhání nás konktaktujte.

Více článků naleznete na našem blogu.

Rostislav Lang, majitel a provozovatel internetového obchodu Ráj kování.

 

ještě minutku!

neodcházejte od nás s prázdnýma rukama!

Připravili jsme si pro Vás dárek v podobě
slevového kupónu na jakýkoliv nákup.

Šance se už nebude opakovat!

Prozraďte nám Vaše křestní jméno a email
a vyzvedněte si 3% slevu na nákup!